2 mai 2010

Helenio Herrera sau "Il Mago"

Putini stiu ca a fost unul dintre cei mai inovatori antrenori ai secolului. A fost un geniu si amprenta sa este evidenta si acum asupra jocului de fotbal. El a inventat asa numitul "catenaccio", un sistem de joc 5-3-2 foarte defensiv dar de asemenea foarte flexibil cand vine vorba de contraatac. Un sistem greu de invins si un sistem pe care putini il credeau eficient la vremea lui in anii '60. Helenio Herrera va ramane intotdeauna in istoria a doua mari cluburi europene Internazionale Milano si Atletico Madrid. Cu Inter Magul a luat doua Cupe ale Campionilor in 1964 si 1965, iar cu Atletico a luat doua campionate ale Spaniei 1950-1951. A mai antrenat pe Barcelona si pe AS Roma. Magul a inventat sitemul de joc pe care il utilizeaza acum din plin Mourinho si care l-a adus pe portughez in finala Champions League de anul acesta.
Marele merit pe care Helenio il are in istoria fotbalului este acela de a fi cel care a produs pentru prima data un impact atat de mare ca antrenor incat rezultatele bune ale echipei sa fie socotite drept merite ale antrenorului. De atunci s-au creat miturile marilor antrenori, aplaudati mai ales in anii '90 Johan Cruyff sau Fabio Capello dar si in anii 2000 Jose Mourinho sau Carlo Ancelotti.
In aprilie 2010 Magul ar fi implinit 100 de ani, dar de acolo din ceruri va privi fericit pentru ca anul acesta doua echipe de suflet ale sale au ajuns in finalele cupelor europene. 
Helenio Herrera este adevaratul "The Special One", fara el noi am fi mai saraci acum..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu